Sernik karmelowy
Składniki na kakaowy spód :
- 85 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
- 20 g kakao
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu połączenia się składników ( ciasto można zagnieść ręcznie ). Ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijamy i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Składniki na masę serową:
- 500 g sera
- 240 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- 60 g cukru
- 30 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- około 300 g masy karmelowej z puszki
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką masę.
Wykonanie:
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Formę z zewnątrz owijamy folią aluminiową bardzo szczelnie. Na dno tortownicy ścieramy na tarce o dużych oczkach zamarzniętą masę kakaową. Na wierzch wylewamy masę serową.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 150 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić minimum 2 -3 godziny a najlepiej całą noc.
Formę z sernikiem umieszczamy w większej szczelnej blaszce którą do połowy wypełniamy wrzącą wodą. Tak przygotowany sernik umieszczamy w nagrzanym piekarniku do 150 C. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej około 90 minut aż środek sernika po dotknięciu np wykałaczką będzie ścięty.
Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik najlepiej schłodzić minimum 2 -3 godziny a najlepiej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz