Muffinki z otrębami i jabłkiem
Pyszne muffinki które piekłam już kilka razy w ostatnim czasie. W oryginalnym przepisie zamiast cynamonu była otarta skórka z cytryny. Ja w dzisiejszym przepisie użyłam cynamonu chociaż ze skórką też piekłam. I tak się przyznam że nie potrafię wybrać które bardziej mi smakują.
Składniki na 12 babeczek:
Składniki na kruszonkę:
- 50 g płatków owsianych
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
Wszystkie składniki rozcieramy między palcami. Odkładamy.
Składniki na bazę:
- 1 duże jabłko
- 150 g masła
- 100 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 25 g płatków owsianych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
Jabłko obieramy, kroimy na drobną kostkę. Odkładamy.
Masło roztapiamy w rondelku. Wlewamy mleko. Odkładamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem do dużej miski.
Dodajemy płatki owsiane, cukier, jajka, rozpuszczone masło z mlekiem. Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy jabłko, mieszamy. Masę dzielimy między papilotki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy około 30-35 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz