Mazurek migdałowy
Najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek piekłam.
Całość zniknęła w ekspresowym tempie.
A dzieci to były zachwycone. Myślę a nawet jestem pewna że upiekę go ponownie na święta.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło, cukier, jajko miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę, miksujemy. Gęstą masą wykładamy dno blaszki pomagając sobie mocząc łyżkę w wodzie.
Dodatkowo:
- 340 g cytrynowej lub pomarańczowej marmolady
Składniki na kruszonkę migdałową:
- jajko
- 120 g płatków migdałowych
- 60 g mielonych migdałów
Jajko roztrzepujemy dodajemy 80 g płatków migdałowych i całą ilość mielonych migdałów, mieszamy.
Wykonanie:
Na cieście rozsmarowujemy marmoladę. Wierzch posypujemy kruszonką migdałową i pozostałą ilością płatków migdałowych.
Pieczemy około 40 minut. Studzimy. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz