Babka z masłem orzechowym
Następną moją propozycją na nadchodzące święta jest przepyszna babka z masłem orzechowym. Chociaż myśląc nad tym to uważam że nie tylko na święta ale na cały rok. Delikatna, puszysta z nutką smaku orzeszków.
Składniki:
- 335 g mąki pszennej
- łyżeczka sody
- 185 g miękkiego masła
- 330 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu
- 140 g masła orzechowego
- 3 jajka
- 160 ml maślanki
Mąkę pszenną i sodę przesiewamy. Masło, cukier, ekstrakt i masło orzechowe miksujemy na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym jajku. Ma końcu wlewamy maślankę, wsypujemy mąkę i mieszamy na gładką masę.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka.
Babkę pozostawiamy 5 minut w formie po czym przekładamy na metalową kratkę do ostygnięcia.
Składniki na czekoladową polewę:
- 100 g czekolady
- 65 ml śmietany kremówki
- łyżka masła
- łyżka mleka
Komentarze
Prześlij komentarz