Babeczki fiołkowe
Dzisiaj chcę za proponować odrobinę lata. Może się skusicie. Jeśli nie macie aromatu fiołkowego możecie użyć np ekstraktu z wanilii, pomarańczy lub cytryny.
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 125 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka aromatu fiołkowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C .Papilotkami wykładamy formę na muffinki.
Mąkę pszenną i proszek przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem.
Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i wszystko razem mieszamy tylko do połączenia się składników. Papilotki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Studzimy babeczki na metalowej kratce.
Składniki na fiołkowy krem maślany:
- 90 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczka aromatu fiołkowego
- około 20 ml mleka
- odrobina fioletowego barwnika
Cukier puder przesiewamy. Masło ucieramy na jasny puszysty krem. Dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Następnie dodajemy aromat, mleko i barwnik. Wszystko razem miksujemy na gładki krem.
Wykonanie:
Masę maślaną przekładamy o rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy porcję kremu na zimne babeczki.
Komentarze
Prześlij komentarz