Ciasteczka maślane
Pyszne ciasteczka maślane. Proste i szybkie w przygotowaniu a jaki efekt. Doskonale pasują do po południowej kawy lub herbaty.
Składniki na około 30 ciasteczek :
- 125 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 żółtko
Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze. Miksujemy do momentu utworzenia się kuli z ciasta (ciasto można zagnieść ręczne).
Ciasto owijamy w folię spożywczą, spłaszczamy i umieszczamy w lodówce na godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 °C. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko oprószonym blacie na grubość około 3 mm. Wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy około 10-12 minut na złoty kolor.
Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz