Babeczki czekoladowe z kremem miętowym
Pyszne czekoladowe babeczki, wilgotne i puszyste z kremem miętowym na bazie mascarpone i kremówki. Jeśli jesteście fanami takich smaków możecie zwiększyć ilość ekstraktu miętowego. Dla mnie było go w sam raz.
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 3 łyżki letniego mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy pojedynczo jajka. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, mleko i ekstrakt. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 100 g mascarpone
- 150 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego
- zielony barwnik (około 1 kropli)
Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Miksujemy na gładki, gęsty krem. Przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy porcję kremu. Ozdabiamy np rozpuszczoną czekoladą (przestudzoną) i czekoladkami miętowymi.
Smak na pewno bardzo orzeźwiający -Czy można dodać jakiś likier miętowy ?
OdpowiedzUsuńTak można użyć likieru miętowego :)
Usuń