Drożdżowe muffinki z jabłkami i orzechami
Świetne muffinki z jabłkami i pekanami (możecie użyć innych orzechów). W sam raz na jesienne popołudnie do filiżanki kawy, herbaty lub gorącej czekolady.
Składniki na 16 babeczek:
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- szczypta soli
Mąkę wsypujemy do dużej miski lub misy miksera.
Przygotowujemy zaczyn. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, skruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki pszennej (bierzemy ją z dużej misy). Roztrzepujemy
rózgą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy zaczyn. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, skruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki pszennej (bierzemy ją z dużej misy). Roztrzepujemy
rózgą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zaczyn wlewamy do mąki dodajemy resztę składników. Miksujemy na jednolite elastyczne ciasto (ciasto można zagnieść ręcznie).
Misę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Dodatkowo:
- 2 duże jabłka
- 70 g pekanów
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Pekany prażymy kilka minut na patelni, studzimy, kroimy na drobniejsze cząstki.
Cukier mieszamy w małej miseczce z cynamonem.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Formę na muffinki smarujemy masłem.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy go na lekko oprószony blat, wałkujemy w kształt prostokąta o bokach około 60 cm x 18 cm.
Całą powierzchnię posypujemy cukrem z cynamonem, pekanami i jabłkami. Zwijamy. Dzielimy ostrym nożem na 16 równych części. Każdą umieszczamy w formie na muffinki. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy na złoto- brązowy kolor około 25-30 minut.
Studzimy na metalowej kratce. Zimne polewamy lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz