Cytrynowe ciasto z jabłkami
Chyba jedno z moich ulubionych ciast. Ma kilka zalet, jest szybkie i proste w wykonaniu, tanie, pasują do niego prawie wszystkie owoce a może i wszystkie. A przede wszystkim jest pyszne :)
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 330 g mąki ziemniaczanej
- 360 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- 4-5 dużych jabłek
Foremkę o bokach 33 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Jabłka obieramy, dzielimy na ósemki.
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do formy wyrównujemy. Na wierzchu układamy jabłka.
Ciasto pieczemy około 50 minut na złoto-brązowy kolor.
Co robimy z masłem? Czy powinno być bardzo miękkie czy roztopić je w garnuszku i dodać do masy?
OdpowiedzUsuńTak powinno być miękkie aby można było je bez problemu zmiksować z innymi składnikami.
OdpowiedzUsuń