Bułeczki drożdżowe z Nutellą

Pyszne drożdżowe bułeczki nadziane Nutellą. Są delikatne, puszyste. Świetne na ciepło ze szklanka mleka ale zimne też są bardzo dobre. Bardzo polecam.







Składniki na 18 bułeczek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 130 miękkiego masła
Dodatkowo:
  • Nutella lub inny krem czekoladowo-orzechowy
  • roztrzepane białko
  • drobno pokrojone orzechy
Mąkę wsypujemy do dużej miski lub misy miksera. Przygotowujemy zaczyn. Do małej miseczki wlewamy ciepłe mleko, skruszamy drożdże dodajemy cukier i 2 łyżki mąki pszennej ( bierzemy ją z dużej misy). Roztrzepujemy
rózgą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie zaczyn wlewamy do mąki dodajemy resztę składników i miksujemy około 10 minut. Ciasto będzie bardzo klejące ale nie dosypujemy więcej mąki (ciasto można zagnieść ręcznie).
Misę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Gdy ciasto już wyrosło przekładamy go na lekko oprószony blat, ponownie zagniatamy i dzielimy na 16 równych części. Każdą część ciasta formujemy w kulę którą spłaszczamy w cienki placek. Na środku nakładamy po łyżeczce Nutelli. Brzegi zlepiamy i formujemy zgrabną bułeczkę.
Formę żaroodporną (u mnie dwie formy o średnicy 25 cm) lub zwykłą blaszkę smarujemy masłem. W formie układamy bułeczki całość przykrywamy ponownie lnianą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Gdy bułeczki podrosły smarujemy je białkiem i oprószamy orzechami. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut.



Komentarze

Popularne posty