Placek drożdżowy ze śliwkami i gruszkami z kruszonką
Kolejne ciasto drożdżowe ze śliwkami tylko że tym razem z dodatkiem gruszek i pysznej kruszonki. Owoce układamy w szachownicę. U mnie niewidoczna przykryła ją duża ilość kruszonki tak przez nas lubianą. Bardzo polecam.
- 375 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 50 g masła
Mąkę przesiewamy do miski. Skruszamy drożdże, wlewamy mleko i dodajemy cukry. Mieszamy dobierając trochę mąki aby po wymieszaniu masa miała gęstość kwaśnej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Blaszkę o bokach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Śliwki myjemy, suszymy i przecinamy na 6- 8 części. Gruszki obieramy, przecinamy na pół. Wycinamy gniazda nasienne i dzielimy na małe cząstki.
Przygotowujemy kruszonkę.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 60 g masła
Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy między palcami.
Gdy ciasto wyrosło wykładamy je na oprószony mąką blat. Zagniatamy. Wałkujemy i przenosimy do blaszki. Na wierzchu układamy szachownicę z owoców. Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy 40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz