Bananowe muffinki
Dzisiaj będą muffinki. Co prawda w ogóle ich nie planowałam. Ale od kilku dni widziałam że już nikt nie chce jeść bananów a one stają się coraz dojrzalsze. Postanowiłam coś z tym zrobić bo przecież szkoda wyrzucić. Muffinki z dodatkiem cynamonu i płatków owsianych wyszły przepyszne, mięciutkie, delikatne. A więc jeśli będziecie mieli bardzo dojrzałe banany to już wiecie jak je wykorzystać.
Składniki na 12 muffinek:
- 3 dojrzałe banany
- 120 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 125 ml oleju
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g płatków owsianych + łyżka do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Papilotkami wypełniamy formę na muffiny.
Banany rozgniatamy widelcem w dużej misce. Dodajemy cukier, jajko, olej. Bezpośrednio do miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, wsypujemy płatki owsiane. Wszystko razem mieszamy tylko do połączenia się składników.
Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy płatkami.
Pieczemy około 18-20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz