Babka limonkowa z owocami lata
Bardzo smaczna i aromatyczna babka. Chociaż to zwykłe ciasto ucierane świeżości i lekkości nadaje jej limonka oraz kokos.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 g wiórków kokosowych
- 185 g masła
- 330 g drobnego cukru
- 4 jajka
- otarta skórka z 2 limonek
- sok z 1 limonki
- 80 ml maślanki
- 45 ml mleka kokosowego
- 150 g mrożonych owoców
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę z kokosem oraz otartą skórkę z limonek, sok, maślankę, mleko kokosowe. Wszystko razem mieszamy. Na końcu wsypujemy mrożone owoce. Całość delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Pierwsze 5 minut ciasto studzimy we formie następnie przekładamy ciasto na metalową kratkę.
Wierzch ozdabiamy bitą śmietaną i owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz