Ciasto z kremem poziomkowym
Z mojego doświadczenia wynika że najprostsze ciasta są najsmaczniejsze :)
I właśnie to ciasto do takich należy. Biszkopt z kremem poziomkowym. Pycha !!!
Poziomki pełne aromatu i słodyczy do tego kremówka i mascarpone.
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 100 g cukru
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ubitych jajek dodajemy w kilku etapach przesianą mąkę. Za każdym razem delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy. Pieczemy około 30 minut do tzw suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Następnie przecinamy na dwa równe blaty.
Składniki na masę poziomkową:
- 150 g poziomek
- 4-5 łyżek cukru (lub więcej do smaku)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
Wykonanie:
Na spodnią część biszkoptu wykładamy połowę kremu poziomkowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Resztą kremu smarujemy wierzch biszkoptu. Wierzch ozdabiamy poziomkami.
Komentarze
Prześlij komentarz