Ciasto z figami i gruszkami
Pyszne delikatne ciasto z dodatkiem sezonowych gruszek i fig.
Jeśli nie przepadacie za figami lub nie macie do nich dostępu możecie użyć samych gruszek. I też będzie nieziemsko pysznie
:)
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 75 ml mleka
- 3 łyżki płynnego miodu
- 5 fig
- 2 gruszki
Figi i gruszki obieramy kroimy w kostkę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°.
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, masło i cukier miksujemy aż powstanie kruszonka. Dodajemy mleko, jajko i miód. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy figi i gruszki. Delikatnie mieszamy aby owoce były pokryte masą.
Masę przekładamy do keksówki. Wyrównujemy. Pieczemy około 60 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz