Ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami
Nie wiem czy macie dostęp do czerwonej porzeczki ponieważ właśnie się pokazała w moim lokalnym sklepie. Jeśli nie to przepis przyda się w przyszłym roku :) Ciasto bardzo smaczne fajnie komponują się tutaj kwaskowate owoce. Bardzo polecam.
Składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g cukru
- 150 ml oleju
- otarta skórka z cytryny
- 300 g porzeczki czerwonej
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jogurt i cukier. Miksujemy. Do masy jogurtowej dodajemy olej i otartą skórkę oraz partiami mąkę ciągle miksują. Na końcu dodajemy pianę z białek oraz 250 g czerwonej porzeczki. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy. Wyrównujemy. Wierzch posypujemy pozostałą częścią owoców.
Ciasto pieczemy przez 30-35 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz