Biszkopt z kremem kawowym i malinami
Oj było pysznie i nie skończyło się na jednym kawałku. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu bo naprawdę warto bo kto oprze się biszkoptowi z kremem śmietanowo kawowym malinami i bezikami ?
Ja nie znam takiej osoby.
Składniki:
- 6 jajek
- 100 g cukru
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy . Biała oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę następnie po łyżce ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę w dwóch etapach za każdym razem delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Biszkopt przelewamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy na złoty kolor około 30-35 minut. Studzimy. Odrywamy papier.
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczanej w proszku ( u mnie nescafe sensazione creme)
Dodatkowo:
- około 750 g malin
- bezy
Śmietanę, serek i cukier ubijamy na sztywną pianę. Dzielimy na dwie części do jednej dodajemy kawę i miksujemy do połączenia się składników.
Wykonanie:
Na biszkopt na przemiennie wykładamy masy. Na wierzchu układamy maliny. Całość posypujemy pokruszonymi i całymi bezami.
Komentarze
Prześlij komentarz