Muffinki z czarną porzeczką
Przedstawiam przepis na pyszne muffinki delikatnie słodkie z nutką kwaśnej porzeczki do tego chrupiąca na wierzchu skorupka. Pycha. Można zastąpić czarną porzeczkę, czerwoną lub białą i też będzie bardzo smacznie.
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 130 g cukru
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 jajka
- 250 ml maślanki
- 60 g miękkiego masła
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- szklanka czarnej porzeczki
- cukier demerara lub zwykły o dużych kryształkach
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy. Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Dodajemy porzeczkę. Delikatnie łączymy aby porzeczka była równomiernie rozprowadzona w cieście. Ciastem wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Wierzch posypujemy cukrem około 1/2 -3/4 łyżeczki.
Pieczemy około 20 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz