Babeczki z kremem porzeczkowym
Pyszne babeczki waniliowe z dodatkiem groszków z białej czekolady i do tego pyszny krem porzeczkowy na bazie serka mascarpone i kremówki. Krem jest cudowny słodko kwaskowy. Bardzo polecam jeśli jeszcze macie porzeczki :)
Składniki na 9 babeczek:
- 110 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyka ekstraktu waniliowego
- 110 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 50 g pokrojonej w kostkę białej czekolady lub chocolate chips
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę na muffiny wypełniamy papilotkami.
Wszystkie składniki umieszczamy w misie. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu dodajemy czekoladę. Mieszamy. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem:
- 80-100 g czarnej porzeczki
- 2 łyżki drobnego cukru
Dodatkowo:
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
Porzeczkę umieszczamy w małym garnuszku dodajemy drobny cukier i 3-4 łyżki wody. Podgrzewamy do momentu aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy owoce będą zimne przecieramy je przez sito (jeśli masą będzie bardzo gęsta można dodać 2 łyżki wody aby ją rozrzedzić )
Śmietanę, serek mascarpone, cukier puder i sos porzeczkowy ubijamy na sztywną masę.
Przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy krem na babeczkach.
Komentarze
Prześlij komentarz