Różane kruche ciasto z kremem różanym i truskawkami
Delikatne kruche ciasto o różanym aromacie i smaku. Do tego krem różany na bazie serka mascarpone i kremówki z dodatkiem truskawek. Pychota.
Składniki:
- 100 g niesolonego masła
- 75 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka ekstraktu różanego
- 190 g mąki pszennej
Ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto już się schłodziło, wyciągamy je z lodówki , dzielimy na 2 równe części. Każdą rozwałkowujemy w kształt koła o średnicy 19 cm.
Blaszkę z ciastem powtórnie umieszczamy w lodówce na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy. Każdą część nakłuwamy widelcem. Jedną dodatkowo przecinamy jak pizzę na 8 równych części. Ciasto pieczemy około 15 minut na złoty kolor.
Studzimy. Część która była nacięta ponownie delikatnie nacinamy aby powstały trójkąty.
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru do smaku
- 1 łyżka ekstraktu różanego
- 200 g truskawek +8 ładniejszych do przybrania.
Śmietanę, serek mascarpone, cukier i ekstrakt miksujemy na gęstą masę. Do ubitej masy dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.
Wykonanie:
Cały blat ciasta kruchego kładziemy na paterze lub talerzu. Dwie łyżki masy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, resztę wykładamy na ciasto. Na wierzch pod ukosem układamy trójkąty z ciasta. Wierzch ozdabiamy resztą kremy na którym układamy truskawkami.
Komentarze
Prześlij komentarz