Drożdżówki kakaowe z truskawkami i kruszonką
Jeśli szukacie przepisu na coś pysznego z truskawek to ten przepis jest dla was :) Pyszne delikatne ciasto kakaowe do tego truskawki i słodka kruszonka. Drożdżówki w sam raz na piknik i nie tylko.
Składniki na 12-15 drożdżówek:
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 jajko
- 50 g masła roztopionego i przestudzonego
- szczypta soli
Mąkę, kakao, jajko, masło, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (staramy się nie dodawać więcej mąki ).
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę czasu do podwojenia objętości. W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
Dodatkowo:
- około 250 g truskawek
Odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 190-200 C°. Pieczemy około 15 minut na złoto brązowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz