Sernik z rabarbarem
Składniki na spód:
- 140 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 1 żółtko
- 40 g drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy dno foremki, nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na 15 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 C°. Ciasto pieczemy na złoty kolor.
W międzyczasie przygotowujemy ser, rabarbar i kruszonkę.
Składniki na ser:
- 500 g twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 125 ml śmietany kremówki
- 30 g mąki pszennej
- ziarenka z 1 laski wanilii
Rabarbar:
- 450 g rabarbaru, obranego i pokrojonego w nieduże kawałki
- 30 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 20 g masła
- 30 g cukru
- 30 g mąki pszennej
Wykonanie:
Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 150 C°.
Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką.
Sernik pieczemy około 100 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz