Murzynek z Baileys


Zapraszam na murzynka. Ciasto jest bardzo smaczne i aromatyczne. Jeśli chcecie aby ciasto jadły również dzieci Baileys możecie zastąpić mlekiem. 









Składniki:

  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml Baileys
  • 250 g cukru
  • 380 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 3 jajka
  • 5 łyżek powideł śliwkowych



Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C°.
Masło, mleko, Baileys i cukier umieszczamy w garnuszku. Na małym ogniu podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do misy.

Do mąki dodajemy jajka, powidła i przestudzoną masę. Mieszamy do momentu połączenia się składników.
Przelewamy do formy. 
Pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.





Komentarze

Popularne posty