Chałka kakaowa
Najlepsza chałka jaką do tej pory robiłam (i jadłam). Jest pyyyszna. Z masełkiem i ulubionym dżemem.
Bardzo polecam.
Jedyny błąd jaki popełniłam to upiekłam jedną z całej ilości ciasta i była ogromna :)
Składniki na dwie chałki :
- 250 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 jajko
- 50 g masła roztopionego i przestudzonego
- szczypta soli
Mąkę, kakao, jajko, masło, sól i zaczyn umieszczamy w misie miksera. Miksujemy przy pomocy haka na gładką elastyczną masę (staramy się nie dodawać więcej mąki ).
Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę czasu do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wykładamy na lekko oprószony blat. Ciasto dzielimy na dwie części (dwie chałki ) Pierwszą część dzielimy ponownie na 3 równe części. Każdą część formujemy w kształt wałka i splatamy w warkocz. Chałkę przenosimy na blaszkę i odstawiamy do napuszenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Z drugą częścią postępujemy tak samo.
Składniki na kruszonkę:
- 25 g mąki pszennej
- 10 g masła
- 10 g cukru
- 5 g cukru waniliowego
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 40 minut na złoto brązowy kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz