Bananowe ciasto z białą czekoladą
Ostatnio u mnie w domu królują wypieki z bananami. Dzisiaj z dodatkiem kawałków białej czekolady.
Ciasto pyszne, delikatne, puszyste, wilgotne. Bardzo polecam. I pamiętajcie aby użyć naprawdę dojrzałych owoców, najlepsze będą z brązowymi plamkami na skórce.
Jeśli nie macie brązowego cukru z powodzeniem można zastąpić go zwykłym białym cukrem.
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 130 g ciemnego brązowego cukru
- 2 jajka
- 120 ml oleju
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 75 g białej czekolady pokrojonej w drobną kostkę
Banany rozgniatamy na pure przy pomocy widelca. Dodajemy resztę składników. Mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do przygotowanej formy.
Pieczemy około 55 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz