Mazurek z kremem cappuccino i bezami
Wczoraj piekłam mazurka z kremem cappuccino i bezami. Pyszny. Można upiec blat wcześniej a przybrać w ostatniej chwili. Na początku planowałam upieczenie mazurka w prostokątnej formie ale zdecydowałam się na upieczenie go w kształcie koła. Zostało mi dużo ścinków ciasta i powstały wiosenne ciasteczka.
Składniki :
- 225 g miękkiego masła
- 65 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Blaszkę prostokątną o bokach 30 cm x 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym blacie na grubość około 5 mm.
Ciastem wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 20 minut na złoty kolor. Studzimy.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- saszetka sypkiej kawy cappuccino
- bezy
Wykonanie:
Krem rozsmarowujemy na cieście. Ozdabiamy bezami.
Komentarze
Prześlij komentarz