Kokosowa babka
Kolejna babka w tym roku. Tym razem kokosowa. Bardzo bardzo smaczna, puszysta. Polecam.
Składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 170 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego lub waniliowego
- 250 ml maślanki
- 100 g wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Formę smarujemy i wysypujemy mąką.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól przesiewamy. Masło miksujemy z cukrem na jasny puszysty krem. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy maślankę, wiórki i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelewamy do formy.
Pieczemy około 50-60 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz