Rogaliki z nutellą
Uwielbiamy te rogaliki są delikatne, kruche, maślane. Moje ulubione to rogaliki z marmoladą. Dzisiaj z nadzieniem dla małych łasuszków. Rogaliki przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać gruboziarnistym cukrem albo po prostu po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.
Nie jestem w stanie powiedzieć ile wychodzi z podanego przepisu ale sporo na pewno ponad 50 ale tak szybko znikały że nie zdążyłam policzyć.
Składniki:
- 300 ml (280 g) śmietany kwaśnej
- 20 g drożdży świeżych
- 700 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 6 łyżek cukru
- nutella
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy resztę cukru i masło. Wszystko razem rozcieramy między palcami aby wyglądem przypominało kruszonkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy.
Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Przykładamy mały talerz i wycinamy koło, odkładamy talerz i tak otrzymane koło dzielimy na 8 części (jak pizze). Przy podstawie trójkąta kładziemy pół łyżeczki nutelli i zwijamy rulonik. Następnie końcówki zaginając w formę księżyca.
Rogaliki układamy na blaszce w około 4 cm odstępy (rogaliki rosną). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 ºC pieczemy na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz