Pomarańczowa babka piaskowa
Babek ciąg dalszy. Dzisiaj babka piaskowa. Bardzo delikatna i smaczna. Musicie wypróbować.
Składniki:
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- otarta skórka z pomarańczy
Formę na babkę smarujemy masłem i osypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C°.
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo żółtka. Dodajemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka, otartą skórkę z pomarańczy, dodajemy do masy maślanej. Delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz