Mini babeczki z rumem
Ten tydzień obfituje w moim domu w baby. Chodzi mi tutaj o ciasta :) Wiem że do świąt wielkanocnych jeszcze sporo czasu ale jakoś mnie tak naszło na te oto wypieki. Dzisiaj przedstawiam mini babeczki z rumem ale równie dobrze można je upiec w jednej formie, należy wtedy wydłużyć oczywiście czas pieczenia. Wyglądają ślicznie a co naj ważniejsze są pyszne, wilgotne, delikatne. Zamiast rumu można użyć np ziarenka z laski wanilii lub zamienić na jakikolwiek ekstrakt lub po prostu zetrzeć skórkę z cytryny, limonki lub pomarańczy.
Składniki na około 20 mini babeczek:
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 3 duże jaja
- 2 łyżki rumu
- 240 g drobnego cukru
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól przesiewamy.
Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy jajka, rum i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy do połączenia się składników.
Do przygotowanych wcześniej foremek nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy około 14 minut na złoty kolor. Studzimy na metalowej kratce.
Zimne babeczki oprószamy cukrem pudrem.
Jeśli pieczemy w jednej formie należy ją wysmarować masłem i obsypać mąką. Pieczemy w tej samej temperaturze około 40 minut również na złoty kolor do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz