Ciasto z jogurtem i kaszą manną
Bardzo smaczne ciasto, bardzo aromatyczne. Chociaż przyznam że trzeba lubić kaszę manną
aby i ciasto smakowało. Polecam bo warto.
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- sok i skórka z 1 pomarańczy
- 3 jajka
- 500 g kaszy manny (błyskawicznej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 75 g zmielonych migdałów
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C°. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem, boki smarujemy masłem.
Masło ucieramy z cukrem,sokiem i skórką z pomarańczy na jasny puszysty krem. Po jedyńczo bijamy jajka ciągle miksując.
Kaszę mannę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej w dalszym ciągu ucierając. Jogurt mieszamy ze zmielonymi migdałami i dodajemy do ucieranej masy.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy. Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Składniki na syrop:
- 160 g cukru
- 150 ml wody
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy
Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy (nie przykrywamy rondelka). Gotujemy około 5 minut na małym ogniu. Syrop zdejmujemy z ognia, przestudzamy go i dodajemy ekstrakt.
Wykonanie:
Lekko przestudzone ciasto nakłuwamy patyczkiem. Nasączamy syropem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz