Babka drożdżowa z wiśniami
Od dawna chodziło mi po głowie upieczenie tej babki, już parę tygodni temu zakupiłam mrożone wiśnie które czekały i czekały na swoją kolej. I się doczekały :) Babka bardzo smaczna. Może w tym roku zagości na święta w Waszych domach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 80 g masła
- wiśnie (u mnie mrożone)
W między czasie masło stapiamy w rondelku, odstawiamy.
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mleka, żółtka i masło miksujemy mikserem za pomocą haka na gładkie elastyczne ciasto (ciasto można zagnieść ręcznie). Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Formę na babę smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C °.
Po upływie godziny ciasto przekładamy na lekko oprószony mąką blat, formujemy w kształt walca i dzielimy ciasto nożem na około 30 równych części. Na każdy plaster ciasta nakładamy po kilka wiśni, zlepiamy jak knedle które układamy w formie w dwóch warstwach, jedna przy drugiej.
Formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na najniższą półkę i pieczemy na złoty kolor 60- 70 minut.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na metalową kratkę do całkowitego przestygnięcia.
Zimną babę polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz