Tort ananasowo-kokosowy z masą maślano- budyniową


Dzisiaj zapraszam na tort ! Nie piekę ich często tylko na specjalne okazje, a tutaj okazji nie było. Ciasto od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie gdy na stronie Moje Wypieki zobaczyłam ciasto Biedronka. I stało się.Z małymi modyfikacjami.
Bardzo smaczne. Ciasto troszkę pracochłonne ale warto.




Składniki:

  • 210 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek, białka i żółtka osobno
  • 190 g drobnego cukru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C.
Dno tortownicy o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki nie smarujemy niczym. 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną masę, ciągle ubijając dodajemy żółtka i po łyżce cukier. 
Masę biszkoptową przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Pieczemy na złoty kolor do tzw suchego patyczka około 25 -30 minut.
Studzimy w tortownicy. Po całkowitym ostygnięciu biszkoptu boki oddzielamy od formy ostrym nożykiem. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty.

Składniki na masę maślano - budyniowa:

  • budyń śmietankowy lub waniliowy ugotowany według przepisu
  • 150 g cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła

Masło z cukrem pudrem miksujemy na białą puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce zimny budyń. Miksujemy do połączenia się skłaników. 

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu ananasowego lub innego
  • około pół szklanki wiórków kokosowych 
  • galaretka czerwona rozpuszczona w połowie zalecanej wody

Wykonanie:
Pierwszy blat smarujemy połową dżemu. Na dżem wykładamy około 1/3 kremu, rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem który smarujemy dżemem, 1/3 częścią kremu. W trzecim blacie za pomocą wykrawaczek do ciasteczek o dowolnym kształcie wycinamy pożądane kształty. Blat kładziemy na wierzchu tortu. Boki tortu oraz wierzch między wyciętymi kształtami smarujemy pozostałą ilością kremu. Tort obsypujemy kokosem na samym końcu ścinającą się galaretkę umieszczamy we wgłębieniach biszkoptu. Tort chłodzimy około 2 godziny.





Komentarze

Popularne posty