Semlor
Przepyszne szwedzkie bułeczki. Pieczone najczęściej w okresie karnawału chociaż w cukierniach są dostępne cały rok. Bardzo polecam. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha.
- 2 - 2,5 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 75 g masła, roztopionego przestudzonego
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
Do mąki dodajemy masło i zaczyn. Wyrabiamy do powstania elastycznego ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do podwojenia objętości.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Po tym czasie ciasto lekko wyrabiamy, dzielimy na 18 równych części (50 g). Z każdej porcji ciasta robimy zgrabne kulki. Układamy na blaszce w sporych odstępach między sobą. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 220°C
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy na złoto brązowy kolor 6-9 minut.
Studzimy.
Składniki na masę migdałową:
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki esencji migdałowej, ekstraktu lub amaretto
- 4-5 łyżek śmietany kremówki
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ostrym nożem odcinamy górną część bułki.
Na środku spodniej części kładziemy łyżeczkę pasty migdałowej, dookoła niej wyciskamy obręcz z bitej śmietany. Przykrywamy "kapeluszem" i oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz