Oponki drożdżowe
Dzisiaj propozycja na zbliżający się tłusty czwartek. Oponki tym razem drożdżowe. Chociaż moje ulubione to te tradycyjne z białym serem. Bardzo smaczne, puszyste. Najsmaczniejsze polane lukrem cytrynowym.
Składniki na 50-60 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 22 g świeżych drożdży
- 60 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 75 g masła, miękkiego lub rozpuszczonego i przestudzonego
- otarta skórka z cytryny
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Do wyrośnięcia dodajemy resztę cukru i mleka, dodajemy sól, masło, skórkę z cytryny i jaja. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, jeśli będzie się lepiło dodajemy troszkę mąki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość 1- 1,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 3-4 cm. Na środku każdego krążka wycinamy otwór o średnicy 1-2 cm.
Rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 175-180°C. Wrzucamy partiami oponki, smażymy na ciemnozłoty kolor, po czym przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia.
Przestudzone oprószamy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz