Lemon Drizzle Cake
Ciasto... smaczne, takie biszkoptowe dodatek masła i śmietany sprawia że ciasto jest bardziej wilgotne. Dodatek dużej ilości skórki z cytryny czynią ten wypiek bardzo bogaty w smaku. A syrop na cieście czyni że... nasze buśki się wykrzywiają :) Bardzo nam smakowało, do tego stopnia że upiekłam tego samego dnia to samo ciasto z małymi zmianami. Cytrynę zastąpiłam pomarańczami.
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 225 g drobnego cukru
- 75 masła, roztopionego i ochłodzonego
- 100 ml śmietany kremówki
- otarta skórka z 3 cytryn
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Przelewamy masę do foremki i pieczemy około 45 minut do tzw suchego patyczka.
Składniki na syrop:
- 100 ml wody
- 75 g cukru
- sok z 2 cytryn
Gorące nasączamy syropem. Pozostawiamy w foremce aż pochłonie nadmiar płynu. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz