Eklerki z czekoladowym nadzieniem


Ciąg dalszy z wypieków z ciasta parzonego :) Chociaż duża ilość ludzi uważa że jest to jedno z trudniejszych w przygotowaniu wypieków to nie ma nic bardziej błędnego. Samo przygotowanie jest banalnie proste. Nie jest tutaj potrzebne całkowite studzenie ciasta (ja studzę może 2 minuty, tyle zajmuje mi czasu przełożenie gorącego ciasta z garnka do metalowej misy miksera, tyle że miksuje gorące ciasto około
minuty) i później dodajemy pojedyńczo jajka. I tyle. Również jeśli chodzi o zaglądanie do piekarnika nie robię tego przez pierwsze 20 minut. Po tym czasie zaglądam ponieważ moje drzwiczki piekarnika są metalowe i nic przez nie nie widać. Robię to delikatnie je uchylając. A więc sami widzicie że wcale to nie jest skomplikowane. A wiec do roboty :)





Składniki:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 155 g mąki pszennej
  • 5 średniej wielkości jaj
Piekarnik rozgrzewamy do 200 C°. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia. 
W garnku umieszczamy wodę i masło, podgrzewamy aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką aż będzie się odklejać od ścianek garnka(około 2 minut) i ciasto będzie szkliste.
Ciasto przekładamy do misy miksera, zostawiamy na 5 minut aby troszkę przestygło. Następnie zaczynamy miksować. Pojedyńczo dodajemy jajka za każdym razem miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką w kształcie gwiazdki (ciasto można wykładać na papier łyżką ) wyciskamy eklerki o około 10 cm długości, pozostawiając sporo miejsca między eklerkami ponieważ bardzo rosną.
Pieczemy około 30 minut na złoto brązowy kolor.  Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce (na dnie można zrobić małą dziurkę to odprowadzi nadmiar pary).
Zimne przecinamy na dwie części.

Składniki na bitą śmietanę:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 czekolady mleczne
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Śmietanę razem z cukrem ubijamy na sztywną masę. Dodajemy czekoladę. Mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na 30 minut. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na spodnią część eklerka i nakładamy wierzchnią część ciasta.




Komentarze

Popularne posty