Ciasto cytrynowo- kokosowe
Kwaśna śmietana i wiórki kokosowe oraz skórka z cytryny dają temu szybkiemu i prostemu ciastu wspaniały smak. Pyszne chociaż kruche. Przyda się talerzyk :)
Ciasto które doskonale się przechowuje. W szczelnym pudełku będzie dobry do spożycia przez 8 dni, ale czy wytrzyma tak długo? Również można zamrozić na okres do 3 miesięcy.
Składniki:
- 115 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 115 g miękkiego masła
- 115 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 115 g wiórków kokosowych
- 75 ml kwaśnej śmietany
- otarta skórka z jednej cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy z sodą. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka. Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy tylko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy około 50 minut do tzw suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz