Ciasto ucierane z orzechami laskowymi
Proste, smaczne, najlepiej podawane z bitą śmietaną ciasto z orzechami laskowymi ale można zastąpić je dowolnymi ulubionymi orzechami.
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g bułki tartej
- 250 g orzechów laskowych, prażonych i zmielonych
- 5 jaj
- 200 g cukru
- 200 g masła, roztopionego i przestudzonego
Temperaturę w piekarniku nastawiamy na 170°C. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy z bułką tartą i zmielonymi orzechami.
Jajka z cukrem ucieramy na gładką masę o kremowej konsystencji. Do masy stopniowo dodajemy mąkę z orzechami i bułką oraz płynne masło. Miksujemy do połączenia się składników.
Przelewamy do formy i pieczemy na złoty kolor około godziny czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz