Victoria sponge cake
Kto nie słyszał o tym angielskim klasyku?.... chyba wszyscy słyszeli :) Ja dzisiaj zapraszam na ciasto i zdziwicie się jakie jest łatwe w przygotowaniu. Zdradzę że wszystkie składniki tego ciasta miksuje się jednocześnie. A więc coś dla każdego.Ciasto najczęściej przekłada się dżemem truskawkowym lub malinowym. Można również przełożyć bitą śmietaną. Przepis Mary Berry z książki 100 Cakes and Bakes z małą modyfikacją.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 225 g drobnego cukru
- 225 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystko składniki umieszczamy w misie i miksujemy około 2 minuty do połączenia się składników.
Ciasto rozdzielamy między dwie foremki. Wyrównujemy szpatułką. Pieczemy około 25 minut do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przez chwilkę zostawiamy w foremkach, następnie przekładamy na metalową kratkę do całkowitego ostudzenia.
Dodatkowo:
- pół słoiczka ulubionego dżemu
- 150 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto należy posmarować dżemem na to wyłożyć bitą śmietanę. Przykryć drugim plackiem. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz