Tort waniliowy
Przedstawiam tort który upiekłam na 8 urodziny mojego Stasia. Jest to najzwyklejszy biszkopt przełożony moim ulubionym kremem maślanym. Krem jest niezawodny. Bardzo fajnie się nim wyciska wszelkiego rodzaju wzorki szprycą.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- łyżka ekstraktu z wanilii
Dno tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki tortownicy nie smarujemy niczym.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC
Składniki na maślany krem szwajcarski:
- 7 białek
- 300 g cukru
- szczypta soli
- 455 g miękkiego masła
- ziarenka z 1 laski wanilii
Białka, cukier i sól umieszczamy w misie. Misę ustawiamy nad kąpielą wodną. Białka z cukrem ciągle mieszamy aż całkowicie cukier się rozpuści (najlepiej sprawdzić to rozcierając odrobinę białka między palcami). Gdy białka będą gorące zdejmujemy je znad gorącej wody i zaczynamy miksować (może to zając około 10 minut). Miksujemy do momentu aż beza będzie zimna i błyszcząca. Zmieniamy końcówki miksera na mieszające.
Stopniowo dodajemy małymi partiami masło. Masa na początku podczas miksowania będzie bardzo rzadka ale po chwili otrzymamy gęsty krem. Teraz dodajemy ziarenka z wanilii.
Dodatkowo:
- dżem porzeczkowy
- barwniki spożywcze
Wykonanie:
Pierwszy blat umieszczamy na paterze. Nasączamy go ponczem. Wierzch blatu smarujemy dżemem porzeczkowym oraz 2-3 łyżkami kremu. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym. Ponczujemy. Smarujemy dżemem i kremem. Na wierzchu umieszczamy ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy cienką warstwą kremu. Pozostały krem rozdzielamy( na tyle części ile chcemy użyć kolorów ). Do każdej dodajemy odrobinę barwnika ( najlepiej dodawać stopniowo bardzo małe ilości wtedy łatwiej będzie nam uzyskać odpowiedni kolor). Szprycą z ozdobną końcówką wyciskamy rozetki.Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Komentarze
Prześlij komentarz