Najlepsze ciasto czekoladowe
Dzisiaj zapraszam na najlepsze ciasto czekoladowe. Jest ... po prostu w sam raz. Musicie wypróbować. Czekoladowe polewa w moim wypadku była bo już jej nie ma :( z czekolady gorzkiej . Użyłam takiej ponieważ dodatek duszkowych bezików nadał dużej słodyczy. I było w sam raz. Jeśli nie lubicie gorzkiej można zastąpić ją czekoladą mleczną.
Składniki na ciasto:
- 135 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 30 g mielonych migdałów
- 135 g niesolonego masła
- 135 g drobnego jasnego brązowego cukru trzcinowego, lub zwykłego cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki golden syrupu lub miodu
- około 45 ml wody
Mąkę pszenną, kakao, proszek i sól przesiewamy. Dodajemy mielone migdały i lekko mieszamy.
Masło z cukrem ucieramy na puszystą jasną masę. Ciągle miksując dodajemy pojedyńczo jajka. Dodajemy golden syrup i przesianą mąkę z zmielonymi migdałami. Całość miksujemy do momentu połączenia się składników. Jeśli ciasto jest bardzo gęste dodajemy wody partiami. Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej lejącej masy.
ciasto przelewamy do foremki i pieczemy około 35- 40 minut do tzw suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 90 ml śmietany kremówki
- 30 g miodu
- 40 g miękkiego masła
- 25 ml wysoko procentowego alkoholu lub ekstraktu z wanilii (ja pominęłam ze względu na dzieci )
Dodatkowo :
- kilka bez
Komentarze
Prześlij komentarz