Jabłecznik na biszkopcie
Jak już na pewno wiecie uwielbiam ciasta z jabłkami. Dzisiaj kolejna moja propozycja :) Oj przestało właśnie padać bo u nas pogoda okropna. Pada deszcz, szaro, zimno pogoda wręcz okropna. Zostaje pocieszać się jabłecznikiem. A jednak znowu pada :( a to mało powiedziane. No cóż. Chodź do mnie mój placusiu.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 90 g przesianej mąki
Jajka umieszczamy w misie razem z cukrem ubijamy na gęstą puszystą masę, po czym partiami dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Całość przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy 15 minut na złoty kolor. Studzimy.
Składniki na warstwę wierzchnią:
- 750 g kwaskowatych jabłek
- 450 g soku jabłkowego
- 60 g cukru
- budyń śmietankowy lub waniliowy
Budyń rozprowadzamy w 5 łyżkach soku z jabłek. Resztę soku zagotowujemy z cukrem. Wlewamy rozprowadzony budyń. Gotujemy. Do gotującego się budyniu dodajemy jabłka pokrojone w plasterki. Całość gotujemy 3 minuty, często mieszając.Masę studzimy.
Wykonanie:
Schłodzony biszkopt wyjmujemy z formy. Usuwamy papier. Następnie ponownie umieszczamy biszkopt w tej samej foremce. Na wierzch wykładamy masę budyniową z jabłkami. Równo rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki na min 3 godziny.
Wierzch można ozdobić bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz