Cherry Cake
Jest to jedno z klasycznych prostych w wykonaniu ciast angielskich serwowanych z popołudniową herbatką. Jedno z moich ulubionych odkąd zamieszkałam w Anglii. Często kupowałam go w sklepie, teraz sama je piekę :).
Aby zapobiec opadnięcia owoców podczas pieczenia na dno należy kandyzowane czereśnie opłukać zimną wodą a następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. A najlepsze rekomendacja jest taka że mój mąż spakował połowę ciasta do pracy.
Składniki:
- 200 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 225 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g kandyzowanych czereśni pokrojonych na ćwiartki
Okrągłą foremkę o średnicy 18 -20 cm smarujemy masłem dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C°.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy pojedyńczo jajka.
Dodajemy mąkę, mieszamy. Na końcu dodajemy cząstki czereśni. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 60 -90 minut do tzw suchego patyczka. Pierwsze 10 minut studzimy w foremce następnie przekładamy na metalową kratkę.
Komentarze
Prześlij komentarz