Zebra kakaowo- poziomkowa
Od czasu kiedy upiekłam sernik z jeżynami w głowie ciągle miałam myśl aby upiec Zebrę. I stało się. Ale zamiast piec zwykły placek do jasnej masy dodałam kisiel o smaku poziomkowym. I wyszło Pycha !!! Tylko dzieci były niezadowolone bo do polania ciasta użyłam gorzkiej czekolady i zostałam pouczona aby następnym razem użyć słodkiej czekolady.
Składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- 320 g drobnego cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- 40 g kakao
- kisiel poziomkowy
- różowy barwnik spożywczy w paście
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle ucierając dodajemy ekstrakt waniliowy oraz pojedyńczo jajka.
Zmniejszamy prędkość, dodajemy stopniowo mąkę i mleko. Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej kisiel i troszkę barwnika, mieszamy. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki z każdej masy. Na końcu lekko wstrząsamy foremką aby ciasto się równo rozlało.
Pieczemy 50-60 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz