Szarlotka ze szwajcarii
Moja propozycja na
weekend. Najsmaczniejsza szarlotka
jaką do tej pory jadłam. Polecam i to bardzo.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła
- 2 jajka
- 75 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Masło stapiamy w małym garnuszku. Schładzamy. Jaja ucieramy z cukrem na gładką kremową masę. Stopniowo dodajemy mąkę i schłodzone masło. Ciasto przelewamy na tortownicę , wyrównujemy spód i formujemy brzeg o wysokości 3 cm. Formę z ciastem wkładamy do lodówki.
Składniki na nadzienie:
- otarta skórka z 1 cytryny i sok
- 750 g kwaskowatych jabłek
- 3-4 łyżki nalewki jabłkowej (można zastąpić innym alkoholem)
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
- 3 jajka, białka i żółtka osobno
Masło z cukrem pudrem, budyniem, skórką z cytryny i żółtkami ucieramy na jednolity krem. Białka ubijamy na sztywną pianą. Ubitą pianę łączymy delikatnie z kremem maślaną. Dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.
Na schłodzone ciasto wykładamy nadzienie wyrównujemy. Pieczemy około 55- 60 minut aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy w formie. Oprószamy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz