Sernik z jeżynami
Sernik o bardzo kremowej konsystencji.Wygląda jak dawniej pieczone ciasto Zebra. Pięknie się prezentuje i robi wrażenie. Bardzo smaczny. Chociaż bałam się piec sernika z takimi składnikami chodzi mi tu o brak masła. Ale się opłacało. Zamiast jeżyn można użyć innych owoców np malin lub borówek (nie polecam amerykańskiej borówki)
Składniki na spód:
- 120 g ciasteczek digestive
- 40 g masła
Dno okrągłej foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 150 °C.
Ciasteczka razem z masłem umieszczamy w malakserze. Mielimy.
Zmielone ciasteczka przesypujemy do foremki, wyrównujemy i dociskamy.
Składniki na puree z jeżyn:
- 200 g jeżyn
Jeżyny umieszczamy w malakserze, miksujemy. Następnie przecieramy przez sito.
Składniki na masę serową:
- 750 g sera na serniki zmielonego 3x
- 3 jajka
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- puree z jeżyn
Ser, jajka, mąkę oraz mleko skondensowane umieszczamy w misie. Mieszamy do połączenia się składników.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy ekstrakt z wanilii do drugiej puree, Mieszamy.
Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki z każdej masy (tak jak na zebre)
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej.* Pieczemy około 90 minut (aż sernik przy lekkim dotknięciu palcem będzie ścięty)
*Na górnej pułce w piekarniku umieszczamy sernik, na niższej szerokie naczynie do którego wlewamy wrzącą wodę.
Komentarze
Prześlij komentarz