Ciasto z jeżynami
Nadszedł już chyba czas na smaki jesieni a więc dzisiaj przepis na szybkie i bardzo smaczne ciasto z jeżynami. Ciasto jest delikatne, maślane, wilgotne.
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 30 g zmielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 90 g miękkiego masła
- 225 g jasno brązowego cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 100 ml maślanki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 250 g jeżyn
- 30 g płatków migdałowych
- 30 g białych groszków czekoladowych (chocolate chips) lub pokrojonej w małą kostkę białej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia boki smarujemy masłem.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i zmielone migdały przesiewamy.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, ciągle miksując dodajemy jajko. Następnie wlewamy maślankę i ekstrakt, dodajemy przesianą mąkę i miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy jeżyny. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i groszkami czekoladowymi.
Pieczemy około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz