Ciasto drożdżowe z malinami i brzoskwiniami
Przepis na to ciasto poznaliście wczoraj.
Chciałam wykorzystać brzoskwinie które były już bardzo dojrzałe ale nie za bardzo miałam czas na przeglądanie książek i internetu w poszukiwaniu przepisów na wykorzystanie tych że owoców. Ciasto jak na pewno zauważycie nie jest w prostokątnej foremce ponieważ upiekłam ciasto z połowy przepisu w okrągłej foremce o średnicy 22 cm. Ale przepis jest podany na dużą formę.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 220 szklanka cukru
- 50 g drożdży świeżych
- 4 jajka
- 200 g masła
- 540 g mąki pszennej
Resztę składników umieszczamy w misie miksera* dodajemy do nich zaczyn i miksujemy kilka minut do wyrobienia ciasta.** Ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 godzinę. W między czasie możemy przygotować kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 300 g malin
- 3 brzoskwinie, obrane i pokrojone w większą kostkę
*można wyrobić ręcznie
**ciasto będzie klejące ale nie dodajemy więcej mąki
Komentarze
Prześlij komentarz