Pierogi z truskawkami
Pierogi to chyba jedno z ulubionych dań naszej rodziny.
Najpyszniejsze z truskawkami i borówką ale taką leśną nie amerykańską :) Co prawda tu gdzie mieszkam nie ma takiej borówki ale już za niecałe 2 tygodnie będę się rozkoszować smakiem takich pierogów. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi ze strony Moje Wypieki. I jest to świetne ciasto nie tylko do pierogów na słodko.
Z podanego przepisu wychodzi około 50-60 pierogów.
Składniki na ciasto pierogowe:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- truskawki lub borówki
- cukier
- kwaśna śmietana
Na każdym krążku umieszczamy truskawkę i około 1/4 łyżeczki cukru. Sklejamy.
Wodę w której będziemy gotować pierogi lekko solimy i zagotowujemy. Na gotującą wodę wrzucamy pierogi i gotujemy około 2 minutki od wypłynięcia pierogów na powierzchnie.
Podajemy z kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem.
*krążki możemy wyciąć np szklanką
Komentarze
Prześlij komentarz